taalunieversum

Direct naar menu
U bent hier: taalunieversum » wereldwijd » Neerlandistiek wereldwijd

Instellingen

wijzig

Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde


Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) verricht als onderzoekscentrum van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de teksteditie, de ontsluiting van het literair en intellectueel erfgoed in Vlaanderen en de literaire, talige en intellectuele bronnenstudie. Tot dit werkveld behoren de disciplines van de editiewetenschap, de teksteditie, de dialectologie en het onderzoek van historische corpora. Speciale aandacht gaat naar het gebruik van geavanceerd ICT in het onderzoek. De doelstellingen van het CTB zijn vijfvoudig:

1. Projecten ontwikkelen en uitvoeren op het vlak van de ontsluiting van het Vlaamse literaire en intellectuele erfgoed en de talige, literaire en intellectuele bronnenstudie.
2. Het verzorgen en (laten) uitgeven van wetenschappelijk verantwoorde uitgaven van literaire werken en talige, literaire, en intellectuele bronnen.
3. Het voorbereiden en realiseren van 'producten' die de zichtbaarheid van het Vlaams talig, literair en intellectueel erfgoed bevorderen, b.v. publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, uitvoeringen, catalogi, thesauri, radio- en televisieprogramma's en dergelijke.
4. De bestudering van de mogelijkheden van het gebruik van ICT voor het literair, filologisch en taalkundig onderzoek.
5. Op de hierboven geschetste gebieden bijdragen leveren aan de theorievorming op nationaal en internationaal gebied en aan het beleidsvoorbereidend onderzoek in Vlaanderen.

Hiervoor werkt het CTB samen met universiteiten, conservatoria, hogescholen, onderzoekscentra, archieven, bibliotheken, bewaarplaatsen, uitgeverijen en verscheidene initiatieven in binnen- en buitenland.
Bezoekadres
Koningstraat 18
9000
Gent
Belgiƫ
Adresgegevens
Koningstraat 18
9000
Gent
Belgiƫ
Telefoon: +32 9 265 93 50
Fax: +32 9 265 93 49

ctb@kantl.be
Links
Locatie

Zoeken


Tik een zoekwoord in, bijvoorbeeld de naam van een universiteit, een stad, een persoon of een vakgebied.
U kunt zoeken op meerdere trefwoorden door deze te scheiden met een komma.

 Zoek

Kijk rond


Vanuit elk resultaat kunt u verder zoeken naar verwante onderwerpen of locaties.

Locatie


U kunt hier zoeken op locatie.
 
© Nederlandse Taalunie, 2000-2009 alle rechten voorbehouden
WegwijzerColofonContactVrijwaringOpmerkingen en reacties