Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde - Instelling Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) verricht als onderzoekscentrum van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de teksteditie, de ontsluiting van het literair en intellectueel erfgoed in Vlaanderen en de literaire, talige en intellectuele bronnenstudie. Tot dit werkveld behoren de disciplines van de editiewetenschap, de teksteditie, de dialectologie en het onderzoek van historische corpora. Speciale aandacht gaat naar het gebruik van geavanceerd ICT in het onderzoek. De doelstellingen van het CTB zijn vijfvoudig:
1. Projecten ontwikkelen en uitvoeren op het vlak van de ontsluiting van het Vlaamse literaire en intellectuele erfgoed en de talige, literaire en intellectuele bronnenstudie.
2. Het verzorgen en (laten) uitgeven van wetenschappelijk verantwoorde uitgaven van literaire werken en talige, literaire, en intellectuele bronnen.
3. Het voorbereiden en realiseren van 'producten' die de zichtbaarheid van het Vlaams talig, literair en intellectueel erfgoed bevorderen, b.v. publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, uitvoeringen, catalogi, thesauri, radio- en televisieprogramma's en dergelijke.
4. De bestudering van de mogelijkheden van het gebruik van ICT voor het literair, filologisch en taalkundig onderzoek.
5. Op de hierboven geschetste gebieden bijdragen leveren aan de theorievorming op nationaal en internationaal gebied en aan het beleidsvoorbereidend onderzoek in Vlaanderen.
Hiervoor werkt het CTB samen met universiteiten, conservatoria, hogescholen, onderzoekscentra, archieven, bibliotheken, bewaarplaatsen, uitgeverijen en verscheidene initiatieven in binnen- en buitenland.
De Paepe, Timothy - Persoon Promotieonderzoek: 'Toneelpraktijk & theater in het netwerk van een vroegmoderne stad: Functie, inrichting en gebruik van de Antwerpse theaters tussen 1610 en 1746'.
Lamers, Monique - Persoon Monique Lamers is onderzoeker bij de afdeling Taal en Communicatie (Vrije Universiteit Amsterdam). Ze heeft Spraak- en Taalpathologie gesturdeerd in Nijmegen (Radboud Universiteit Nijmegen, toen nog Katholieke Universiteit Nijmegen) en Neurolinguistiek in Brussel (Vrije Universiteit Brussel, België). Zij heeft haar promotieonderzoek gedaan in Groningen waar ze haar proefschrift Sentence Processing: Using Syntactic, Semantic and Thematic Information in 2001 heeft verdedigd. Van maart 2000 tot januari 2003 was ze postdoc onderzoeker in Magdeburg (Duitsland) bij Prof. dr. Thomas Münte, waar ze onderzoek heeft gedaan naar het begrijpen van (korte) teksten met pronomina in het Duits en het Nederlands. Hierbij werden verschillende tijdsensitieve onderzoekmethoden gebruikt zoals de registratie van event related brain potentials (ERPs) en andere neuroimaging technieken (fMRI).
Terug in Nederland heeft ze de rol van naamval in het taalverwerking onderzocht in het project Case cross-linguistically van Prof. dr. Helen de Hoop (Radboud Universiteit Nijmegen). Ze was medeaanvrager van het Animacy project (Radboud Universiteit Nijmegen) waarin prominentie van werkwoordsargumenten en woordvolgorde centraal stonden in zowel taalproductie als taalbegrip. In haar huidige onderzoek In search of the referent onderzoekt ze de processen die nodig zijn om referentiële relaties in lineaire teksten en teksten met hyperlinks te begrijpen. Hierbij maakt ze gebruikt van de registratie van oogbewegingen tijdens lezen. Daarnaast onderzoekt zij, samen met collega's aan de VU, de rol van multimodale informatie in verschillende soorten teksten, waaronder instructieve teksten waarbij gebruik gemaakt wordt van afbeeldingen in combinatie met gesproken of geschreven verbale informatie.
van der Sijs, Nicoline - Persoon Lerstoel: Historische taalkunde van het Nederlands in de digitale wereld.
De leerstoel past in het onderzoeksprofiel van de Faculteit der Letteren op het gebied van e-humanities: onderzoek, ontwikkeling en gebruik van digitale technieken in de geesteswetenschappen.
Zoeken
Tik een zoekwoord in, bijvoorbeeld de naam van een universiteit, een stad, een persoon of een vakgebied. U kunt zoeken op meerdere trefwoorden door deze te scheiden met een komma.
Kijk rond
Vanuit elk resultaat kunt u verder zoeken naar verwante onderwerpen of locaties.